Bošina servis - mazda dealer - Novinky

Novinky

Mazda 3 vs. Focus a Golf: Co koupit?

Sep 23, 2013 Kategorie: Archiv Zaslal: admin

Nová Mazda 3 přichází s poměrně sebevědomou cenovou politikou. Jak si ve skutečnosti stojí oproti ostříleným konkurentům – Fordu a Volkswagenu?


První cena 349.900 Kč dnes řadí Mazdu 3 k těm dražším hatchbackům nižší střední třídy. Je pravda, že minulá generace začínala před čtyřmi lety na ceně ještě o 50 tisíc vyšší, mezitím ale zlevnili všichni. Na druhou stranu Mazda nikdy nebojovala nízkými cenami, proto ji vybíráme podobně sebevědomé soupeře z mainstreamu – Ford Focus a Volkswagen Golf.

Není bez zajímavosti, že každý z trojice nabízí koncepčně zcela odlišný motor. Zatímco Mazda jako poslední ze silných hráčů v segmentu sází na klasický atmosférický motor (2,0 l/88 nebo 121 kW), Volkswagen je vyznavačem dnes již klasického downsizingu (1,4 l/90 nebo 103 kW) a Ford jde do extrému: má jen tříválec (1,0 l/92 kW).

Mazdu 3 do srovnání nasazujeme ve druhé výbavě Challenge, která obsahuje prakticky vše potřebné. Nechybí ani tempomat a Bluetooth, o elektrickém stahování všech oken nebo dvouzónové klimatizaci nemluvě. Pokročilou bezpečnostní výbavu v této úrovni zastupuje kolenní airbag řidiče a systém preventivního brzdění SCBS. Jediným možným příplatkem kromě metalízy je navigace za lákavých 12.500 Kč.

Ford Focus ve výbavě Titanium kontruje o 20 tisíc nižší cenou. Výbava je přitom srovnatelná, jen zcela chybí možnost kolenního airbagu. Focus se ovšem prodraží na příplatcích, levnější z navigačních systémů stojí 24.100 Kč a připlácí se i za preventivní brzdění. Příplatek za systém nazvaný City Safety je ovšem spojen s vyhříváním čelního okna, které Ford nabízí jako jediný.

Ani Volkswagen Golf se nenechá zahanbit rozsahem výbavy. Ovšem připlatit se u něj musí za Bluetooth i přední mlhovky a také jezdí na menších kolech (zájemce o 16palcová by si musel nachystat dalších 14.800 Kč). Systém preventivního brzdění sice Volkswagen nabízí také, ale až pro vyšší výbavu Highline.

zdroj: auto.cz


Návrat